Πύρινος εφιάλτης στον Έβρο για 12η μέρα…

Για δωδέκατη μέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να ρίχνει το βάρος στην επόμενη μέρα της καταστροφής προωθώντας το μοντέλο της Εύβοιας και παραδίδοντας και τα καμένα του βορειοανατολικού νομού και της Πάρνηθας σε ιδιώτες χορηγούς.
 
Πυροσβέστες και εθελοντές επικεντρώνουν τις προσπάθειες στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν σήμερα και στην περιοχή Κοτρωνιά, όπου οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Και στους δύο νομούς κάτοικοι κλήθηκαν χθες το απόγευμα για ακόμα μία φορά από την αρχή της πύρινης λαίλαπας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς μέσω του 112 εστάλη εντολή εκκένωσης σε όσους βρίσκονται στην Κοτρωνιά Έβρου.

Ο θησαυρός του δάσους της Δαδιάς έχει υποστεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, που πολύ πιθανώς να έχει σοβαρές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς πτωματοφάγων και αρπακτικών.

Η καμένη γη στον Εβρο ξεπέρασε προχθές τα 808.000 στρέμματα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus προχθές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χθες πως η δασική πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ  στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα το μπλοκ να αποφασίσει την κινητοποίηση σχεδόν του ήμισυ της πυροσβεστικής αεροπορικής πτέρυγας για την καταπολέμησή της.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», πρόκειται για το μισό δασικό σύμπλεγμα που εκτείνεται από τον κεντρικό έως τον νότιο Εβρο, το οποίο υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. στρέμματα. Σε σχέση με τη συνολική έκταση του Εβρου, οι μερικώς ή ολικώς καμένες εκτάσεις αντιστοιχούν πλέον στο 19% της επιφάνειας του νομού.

Στην περιοχή επιχειρούν πλέον 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Συμμετέχουν δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία συνδράμουν .

Στο μεταξύ οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές εστίες, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Ο υψηλός εκδήλωσης πυρκαγιάς παραμένει υψηλός σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Βοιωτία και ο Εβρος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί